SÓL KŁODAWSKA NIEJODOWANA 1 KG
Opis
Spożywcza sól kłodawska niejodowana to sól z dużą zawartością mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wszystkie biopierwiastki, które wchodzą w skład soli kłodawskiej regulują proces przemiany materii, a także odpowiadają za wchłanianie enzymów. Jest ona bardzo łatwo przyswajana przez organizm człowieka. W jej składzie można znaleźć m.in. takie pierwiastki jak: magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas i selen.
Sól kłodawska pochodzi z Kopalni Soli Kłodawa, która znajduje się na terenie województwa wielkopolskiego. Wydobywana jest od 1956 r. przy użyciu tradycyjnej metody górniczej. Dzięki temu możliwe jest zachowanie wszystkich walorów odżywczych soli. Ważne jest również to, że sól kłodawska po wydobyciu nie jest poddawana ługowaniu (specjalistycznemu oczyszczaniu). Dzięki temu zachowuje większą zawartość mikroelementów. Używa się jej jako przyprawę, oraz do przetworów i konserwowania żywności. Jako jedna z niewielu soli dostępnych na rynku nie zawiera w swym składzie E 536 ( żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)6) jak również jodku potasu.
Składniki:
NaCL (chlorek sodu) - 97%
Części nierozpuszczalne w wodzie – 1,5%