SOCZEWICA CZERWONA
Opis
Soczewica czerwona stanowi bogate źródło białka przyswajalnego w 85%, dlatego zalecana jest w diecie wegetarian i wegan. Trzeba jednak pamiętać, że jest to białko niepełnowartościowe, przez co soczewicę warto spożywać w połączeniu z produktami zbożowymi (np. ryżem, czy ziemniakami). Po za tym jest pokaźnym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, B9), witaminy K, oraz takich składników mineralnych jak magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk, mangan oraz miedź. Soczewica w swoim składzie posiada stosunkowo mało sodu, przy dość dużym poziomie potasu, co sprawia, że jej spożycie sprzyja zapobieganiu nadciśnienia, zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca, a przy okazji obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Jako, że soczewica jest źródłem kwasu foliowego zalecana jest dla kobiet planujących potomstwo, jak i w ciąży. Wspomaga walkę ze stresem i bezsennością, zapobiega skurczom mięśni, ze względu na sporą ilość magnezu. Zawiera również dużo błonnika, przez co wspomaga perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.Soczewica czerwona jest ze wszystkich rodzajów tej rośliny najpopularniejsza. A to dlatego, iż jej przygotowywanie jest bardzo wygodne – nie trzeba jej namaczać, a jej ziarenka szybko się gotują (i rozgotowują, a więc idealnie nadają się do zup i kremów, past czy farszu do pierogów).
KRAJ POCHODZENIA: KANADA