
SŁONECZNIK ŁUSKANY
Opis
Właściwości pestek słonecznika powinny docenić zwłaszcza osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu. Nasiona słonecznika skutecznie go obniżają. Z tego powodu znalazły zastosowanie w walce z miażdżycą. Poza tym są skarbnicą witaminy E, która nie tylko przedłuża młodość, lecz także odpowiada za płodność - są polecane zwłaszcza mężczyznom, ponieważ poprawiają jakość plemników. Zawarte w nasionach słonecznika fitosterole mogą nie tylko zapobiec miażdżycy, lecz także uchronić przed rakiem prostaty. W ziarnach słonecznika znajduje się jeszcze inna potencjalnie przeciwnowotworowa substancja - kwas linolowy. Może on hamować powstawanie raka oraz zmniejsza ryzyko powstawania przerzutów nowotworowych. Największą skuteczność kwas linolowy wykazuje w prewencji nowotworu sutka, płuc, czerniaka oraz raka jelita grubego. Nasiona słonecznika można jeść łuskane lub dodać do sałatek (bardzo dobrze smakują zwłaszcza z sałatką z kurczakiem lub tuńczykiem), granoli i płatków śniadaniowych. Nie można o nich zapomnieć wypiekając domowy chleb. Pestki słonecznika można także uprażyć na suchej patelni.
KRAJ POCHODZENIA: BUŁGARIA LUB WEDŁUG DOSTAWY
Marzena
Chyba okej
Marzena
Chyba okej