
ŚLIWKI SUSZONE BEZ PESTEK ŚLIWKA
Opis
Suszone śliwki są źródłem polifenoli, które chronią komórki przed zniszczeniem. Dzięki nim możemy uniknąć poważnych schorzeń, takich jak choroby układu krążenia oraz nowotwory. Regularne ich jedzenie jest więc zalecane w profilaktyce chorób przewlekłych. Suszone śliwki są źródłem łatwo rozpuszczalnego błonnika, który pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Zjedzenie kilku takich owoców po posiłku sprawi, że będziemy czuć się bardziej nasyceni. Spadnie ochota na podjadanie, co wpłynie na utrzymanie prawidłowej wagi. Błonnik zawarty w suszonych śliwkach redukuje poziom cholesterolu, ponieważ pomaga usuwać z organizmu żółć. Błonnik działa też przeczyszczająco, dlatego suszone śliwki są polecane na zaparcia. Suszone śliwki skutecznie hamują proces utraty kośćca, a przez to redukują ryzyko osteoporozy. Umożliwiają to polifenole chroniące przed łamliwością kości. Osteoporoza grozi zwłaszcza kobietom po menopauzie, dlatego powinny one włączyć suszone śliwki do swojej codziennej diety. Suszone śliwki są bogatym źródłem beta-karotenu, który chroni komórki, poprawia nastrój i działa przeciwstarzeniowo. Znajduje się w nich też dużo witaminy K, która razem z beta-karotenem zapobiega starzeniu, poprawia krążenie i wpływa pozytywnie na stan kości. Można spożywać je samodzielnie jako przekąskę bądź dodawać do różnych dań, np. do owsianki na śniadanie albo do jogurtu naturalnego na podwieczorek bądź do mięs.
Składniki: śliwki suszone bez pestek, substancja konserwująca E-202 (sorbinian potasu).
KRAJ POCHODZENIA: CHILE