
RYŻ PARABOLICZNY
Opis
Ryż paraboliczny, podobnie jak każdy inny gatunek ryżu, jest zbożem niezawierającym glutenu, więc może stanowić element diety bezglutenowej. Stugramowa porcja dostarcza sporej ilości skrobi i niewielkiej ilości błonnika, co sprawia, że jest on łatwostrawny. Wymienione cechy dają podstawę, aby polecać go sportowcom na posiłki potreningowe, dzieciom oraz osobom starszym, których układ pokarmowy jest mniej wydolny oraz osobom zmagającym się z niedożywieniem lub niedoborem masy ciała. Niska zawartość błonnika oraz krótki czas zalegania w żołądku sprawia, że warto aby zainteresowały się nim i spożywały go również osoby z problemami żołądkowymi np. wrzodami, zgagą, ponieważ nie zwiększa wydzielania kwasu żołądkowego. Na wyróżnienie zasługuje ponadto wysoka zawartość witamin z grupy B, szczególnie niacyny, tiaminy oraz pirydoksyny. Niacyna (wit. PP, B3) bierze udział w przemianach białek, węglowodanów, tłuszczów oraz cholesterolu, wzmacnia układ nerwowy i dba o zachowanie skóry w odpowiedniej kondycji. Tiamina (witamina B1) z kolei wzmacnia układ mięśniowy oraz nerwowy, zapobiegając tym samym chorobie beri-beri oraz wspomaga przemiany węglowodanów w organizmie. Witamina B6 (pirydoksyna) reguluje syntezę białek ustrojowych, a tym samym kwasów nukleinowych, hormonów oraz immunoglobulin, dba o dobrą jakość skóry. Ten ryż szybko się gotuje (do 15 min). Ten gatunek nie skleja się po ugotowaniu i jest sypki. Można nim zastąpić makarony czy ziemniaki do obiadu.
KRAJ POCHODZENIA: PAKISTAN