
RYŻ BRĄZOWY NATURALNY
Opis
Ziarna ryżu brązowego (inaczej naturalnego) pozbawia się jedynie niejadalnej łuski, jest więc praktycznie nieoczyszczony. Jest on produktem zdecydowanie bardziej wartościowym niż ryż biały. Węglowodany pochodzące z ryżu brązowego uwalniane są stopniowo zapewniając stały dopływ energii na dłuższy czas. Regularne spożywanie brązowego ryżu chroni przed wystąpieniem choroby wieńcowej. Zawdzięcza to temu, bo zawiera on w sobie pewną ilość zdrowych kwasów tłuszczowych sprzyjających obniżeniu poziomu cholesterolu, bardzo niekorzystnego dla zdrowia. Ryż brązowy bogaty jest w składniki odżywcze, w tym przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz niwelują stany zapalne. Dieta bogata w ryż jest w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Dzięki swojemu niskiemu indeksowi glikemicznemu polecany jest jako produkt dla osób cierpiących na cukrzycę. Nie wywołuje wyrzutów insuliny i gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi. Wykorzystuje się go np. jako dodatek do dań obiadowych, potraw kuchni orientalnej, do farszów, sałatek itd. Nadaje niepowtarzalny charakter również deserom.
KRAJ POCHODZENIA: PAKISTAN