
RYŻ ARBORIO 1 KG
Opis
Idealnym do risotto jest ryż arborio charakteryzujący się pękatymi, zaokrąglonymi ziarenkami. Jest średnioziarnisty, kleisty i dobrze wchłania smak przypraw.
Zawiera on w sobie: węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze nienasycone oraz m.in. magnez, cynk, potas, wapń, żelazo, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Jest on najłatwiej przyswajalnym przez nasz organizm zbożem, dlatego należy do produktów lekkostrawnych.
Ryż nie zawiera glutenu i nie uczula przez co stanowi składnik diety bezglutenowej oraz diety dla alergików. Korzystnie wpływa też na trawienie, ma właściwości przeciwbiegunkowe, reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu i jest dobroczynny dla serca. Ryż może być także pomocny przy leczeniu łuszczycy. Produkt ten polecany jest sportowcom, gdyż z powodu wzmożonego wysiłku muszą przyjmować produkty bogate w węglowodany, których ryż jest źródłem. Ponad to z racji swojej lekkostrawności nie wywołuje kłopotów trawiennych, dlatego sportowcy tak chętnie po niego sięgają. Zjedzenie po treningu porcji ryżu z mlekiem i owocami uzupełni poziom wszystkich niezbędnych składników, takich jak węglowodany, białko, tłuszcz, elektrolity i witaminy. Ryż do diety mogą włączyć, również osoby odchudzające się, gdyż działa on lekko odwadniająco. Wartość energetyczna dla 100 g białego ryżu gotowanego to 120 kcal, a dla 100 g brązowego ryżu gotowanego to 107 kcal.
KRAJ POCHODZENIA: WŁOCHY