ORZECHY WŁOSKIE W SKORUPIE
Opis
Czy wiesz, że już pięć orzechów włoskich ma tyle samo kalorii co pączek, ale warto je wybrać - zamiast pustych kalorii mamy pełnowartościowe białko i dużą porcję najszlachetniejszego tłuszczu. Jeśli nie jesz mięsa i ryb, powinnaś po nie sięgać, aby uzupełnić białko i kwasy omega-3. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne, w które obfitują orzechy włoskie, mają zbawienny wpływa na układ krążenia – obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie, zmniejszają lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów. Dodatkowo koenzym Q10 pomaga unieczynnić cholesterol LDL, a L-arginina przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, więc w rezultacie obniża się ciśnienie krwi i spada ryzyko zawału serca.
Bogactwem składników mineralnych orzechy włoskie biją na głowę laskowe. Ze względu na dużą ilość fosforu, który doskonale wpływa na pracę mózgu, orzechy polecane są dla uczących się. Są także dobrym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku. Witamina E, w którą obfitują, korzystnie wpływa na skórę, zaś B6 bierze udział w powstawaniu przeciwciał i czerwonych krwinek. Orzechy polecane są również kobietom w ciąży, zawierają bowiem kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Ponadto: zwalczają nadpotliwość, leczą żylaki, poprawiają wygląd cery i łagodzą dolegliwości żołądkowe.
Orzechy włoskie są też świetnym zamiennikiem chemicznych przekąsek oraz dodatkiem do ciast i deserów.
Orzechy przechowywane w skorupie dłużej zachowują świeżość.
Nasze orzechy nie są myte ani moczone, jedynie owiewane w celu usunięcia zanieczyszczeń, co znacznie podnosi ich jakość (skorupa orzecha włoskiego nie jest szczelna, dlatego podczas mycia woda dostaje się do środka i może powodować jego gnicie).
Orzechy pochodzą z dziko rosnących drzew na roztoczu, są to stare odmiany, niepryskane, niemodyfikowane genetycznie, po prostu samo zdrowie.
Grażyna Lewandowska
Orzechy Bardzo Dobre !!!