ORZECHY LASKOWE W SKORUPIE ZBIÓR 2024
Opis
W orzechach laskowych witamina E stanowi bardzo ważny element. W 100 g znajdziemy 20 mg tej witaminy. Jest ona składnikiem zdrowej diety, gdyż chroni organizm przed chorobami sercowo-naczyniowymi oraz może zapobiegać chorobom nowotworowym. Jedząc orzechy nie zabraknie nam też kwasu foliowego, który szczególnie ważny jest dla kobiet planujących ciążę. Stanowią one także bogate źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), polecane są szczególnie osobom narażonym na przewlekły stres, cierpiącym na bezsenność i osłabienie. Zawartość żelaza zapobiega powstawaniu anemii i wzmacnia cały organizm. Fosfor, wapń, magnez i potas zapewnią prawidłową gospodarkę hormonalną, odpowiednią mineralizację kości i pobudliwość mięśni. Orzechy zawierają dość sporą ilość tłuszczów, zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za prawidłową pracę serca i regulację stężenia cholesterolu we krwi. Stanowią także źródło białka oraz węglowodanów.
Świetnie nadają się jako przekąska, dodatek do ciast, deserów oraz jako surowiec w produkcji oleju.
Świeże orzechy należy przechowywać w przewiewnym miejscu!!!
KRAJ POCHODZENIA: POLSKA
Grażyna Lewandowska
Produkt świeży ,bardzo dobry !