
MANGO SUSZONE 500 G
Opis
MANGO SUSZONE 500G
Mango to egzotyczny owoc, który posiada wyjątkowe właściwości.
Spośród wszystkich znajdujących się w mango witamin, na szczególną uwagę zasługuje witamina C (w 100 g miąższu jest jej 36 mg). Pozostałych jest zdecydowanie mniej. Wśród nich znajduje się witamina A, której mango zawiera 1082 IU, czyli więcej, niż sok pomidorowy. Owoc mango to również takie witaminy, jak E (0,90 mg / 100 g), niacyna (0,669 mg), B6 (0,119 mg), ryboflawina (0,038 mg), tiamina (0,028 mg), kwas foliowy (43 µg), witamina K (4,2 µg).
Mango, dzięki wysokiej wartości odżywczej, wyróżnia się na tle wielu produktów żywnościowych dostępnych w sklepach. To dzięki wymienionym powyżej minerałom, witaminom, i innym cennym składnikom, owoc mango ma wyjątkowe właściwości sprzyjające zdrowiu. Znajdujące się w nim przeciwutleniacze, zajmujące się wyłapywaniem wolnych rodników, opóźniają proces starzenia się oraz hamują rozwój komórek nowotworowych, między innymi raka piersi i raka okrężnicy. Warto podkreślić, że składniki mango nie tylko zabijają komórki rakowe, również chronią zdrowe komórki. Działają antywirusowo, antybakteryjnie, przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie.
Mango to owoc, który ma właściwości lecznicze mogące się przydać osobom, u których istnieje groźba rozwoju miażdżycy, zespołu metabolicznego lub cukrzycy. Mimo znajdującego się w nim cukru, przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Jedzenie mango obniża też podwyższony poziom ciśnienia tętniczego i wzmacnia odporność, szczególnie w okresie większej liczby zachorowań czy przeziębień.
KRAJ POCHODZENIA: TAJLANDIA