KASZA JĘCZMIENNA GRUBA
Opis
Kasza jęczmienna to dobre źródło witamin z grupy B, szczególnie B1, B2 i B6, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, procesy metaboliczne na poziomie komórkowym i reakcje immunologiczne organizmu. Zawiera dużo witaminy B3 (niacyny), która uczestniczy w przemianach metabolicznych, tworzeniu czerwonych ciałek krwi, rozszerza naczynia krwionośne i hamuje toksyczne działanie leków i innych związków chemicznych. Jest także źródłem witaminy A, E i K oraz manganu, selenu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi i niedużych ilości wapnia. Arabinoksylany obecne w kaszy jęczmiennej wraz z beta-glukanami regulują metabolizm glukozy i zapobiegają gwałtownym wzrostom jej poziomu we krwi. Dlatego kasza polecana jest diabetykom i osobom odchudzającym się. Kasza jęczmienna dzięki obecności beta-glukanów jest prebiotykiem, czyli stanowi pożywkę do wzrostu dobroczynnych bakterii mikroflory jelitowej.Kasza jęczmienna ma lekko ziemisty posmak, dlatego idealnie pasuje do tradycyjnych dań kuchni polskiej, np. sosów mięsnych i grzybowych. Możemy ją spotkać w wariacjach na temat risotto, tzw. kaszotto, gdzie podstawą dania zamiast ryżu jest kasza.
KRAJ POCHODZENIA: POLSKA