KASZA GRYCZANA PALONA
Opis
Regularne spożywanie kaszy gryczanej może korzystnie wpływać na nasze zdrowie w wielu aspektach:
Wysoka zawartość błonnika pomaga w regulacji pracy jelit, jest również korzystna dla osób odchudzających się, oczyszcza jelita i dzięki temu wzmaga wchłanianie składników odżywczych. Kasza gryczana nie zakwasza organizmu tak jak inne kasze. Dzięki wysokiej zawartości potasu może obniżać ciśnienie krwi i zapobiegać nadciśnieniu. Obecność w kaszy gryczanej żelaza, kwasu foliowego i witaminy E może sprzyjać leczeniu niedokrwistości. Zawarte w gryce substancje takie jak rutyna i kwercetyna uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, są także przeciwutleniaczami, więc mogą wspierać organizm w walce ze stresem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki. Na kaszę gryczaną powinny uważać osoby, stosujące dietę lekkostrawną (np. po zabiegach operacyjnych lub przy schorzeniach, takich jak np. wrzody) kasze grube mogą podrażniać układ pokarmowy. Z kaszy gryczanej można przyrządzić wiele pysznych dań obiadowych bądź dodawać ją jako dodatek np. do pierogów.
KRAJ POCHODZENIA: POLSKA