
JAGODY GOJI SUSZONE
Opis
Jagody goji bardzo dobrze wspierają naszą odporność na infekcje, mają właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Dieta wzbogacona w te owoce pomaga wyregulować pracę serca, ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu i cukru. Jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka. Ponadto zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu i układu nerwowego. Ponadto są źródłem wielu witamin (m.in. C, B1, B2, B6 oraz E) i składników mineralnych (m.in. fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen), a także karotenoidów, związków polifenolowych, wśród których najliczniejszą grupę stanowią flawonoidy. Wspomniane jagody możemy zalać gorącą wodą i pić napar, lub też dodawać do ciast i deserów.
KRAJ POCHODZENIA: CHINY