FASOLA JAŚ KARŁOWY
Opis
Fasola jaś karłowy jest nie tylko smaczna, ale też pełna wartościowego białka roślinnego. To dobry zamiennik mięsa dla wegetarian. Nasiona fasoli zawierają witaminy z grupy B (B1, B2), C i E, a także magnez i fosfor. Strąki posiadają witaminy z grupy B oraz witaminę A i C. Oprócz tego mają potas, wapń, magnez i karoten. Strąki fasoli mają działanie przeciwutleniające – walczą z nadmiarem wolnych rodników organizmie. Strąki chronią wątrobę i przeciwdziałają cukrzycy (wpływają na regulację poziomu insuliny). Mają funkcje moczopędne, pomagają oczyszczać organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Nasiona fasoli wpływają korzystnie na cholesterol – zmniejszają poziom LDL i podwyższają stężenie HDL. Fasola obniża ciśnienie krwi.
Fasola jaś karłowy wyróżnia się nasionami średniej wielkości.
KRAJ POCHODZENIA: POLSKA