CZUBRICA ZIELONA 100 G WYSOKA JAKOŚĆ CZUBRYCA
Opis
CZUBRICA ZIELONA 100 G WYSOKA JAKOŚĆ
Czubrica zielona to pikantna przyprawa kuchni bułgarskiej. Jest to mieszanka przypraw, które wspólnie nadają potrawom intensywnego pikantnego smaku i aromatu.
Bałkańskie korzenie czubrycy zielonej przyczyniły się do powszechnego stosowania tej przyprawy jako dodatek do dań kuchni bułgarskiej.
Przyprawa idealnie uzupełni potrawy mięsne, zwłaszcza drobiowe – z kurczaka i indyka, z ziemniaków, z roślin strączkowych, zupy warzywne, sałatki. Można nią wzbogacać dania z jajek (np. jajecznicę), posypywać nią kanapki, twarożki do smarowania pieczywa, a także sery oraz wędliny, serwowane na deskach w postaci przystawek, z oliwkami i chrupiącą ciabattą czy bagietkami. Czubryca zielona idealnie sprawdzi się jako składnik mięsnych marynat, a także sosów, chociażby majonezowego lub sosu do mięsa.
W kuchni polskiej coraz powszechniej praktykuje się dosypywanie czubrycy zielonej do takich potraw, jak bigos, gołąbki, fasolka po bretońsku. Przyprawa doskonale komponuje się z leczo, pieczonymi rybami, np. pstrągiem, frytkami, a nawet pizzą.
Skład: czosnek, sól, pietruszka nać, kozieradka, kozieradka, bazylia, cząber, olej rzepakowy.