CHLORELLA TABLETKI 250 G
Opis
Chlorella pyrenoidosa jest gatunkiem algi. Zielona barwa wynika z zawartości chlorofilu. Jest to barwnik powszechnie występujący w roślinach.
Chlorella jest źródłem składników bioaktywnych. Stanowi prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawartość wapnia wynosi 220–340 mg/100 g, żelaza 130–225 mg/100 g, magnezu 315–373 mg/100 g, cynku ok. 70 mg. Znacząca jest również ilość witamin z grupy B. Szczególnie istotna jest duża zawartość białka (ok. 60%) o wysokiej wartości odżywczej (zawiera 8 niezbędnych aminokwasów, nieco niższa jest tylko ilość metioniny).
Chlorella jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas arachidonowy, eikozapentenowy oraz γ-linolenowy (GLA). Dostarcza również witamin, m.in. beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A, oraz witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12), witaminy E, C i D.
Algi zawierają znaczne ilości następujących składników: brom, cynk, jod, magnez, mangan, miedź, żelazo. Występują one jako związki metaloorganiczne lub kompleksowe, przez co składniki te są bardzo dobrze przyswajane.
Nie należy zapominać o znacznej możliwości produkcji witaminy C. Stanowi ona silny przeciwutleniacz, wpływa na działanie układu odpornościowego oraz bierze udział w produkcji kolagenu.
Chlorella zawiera wyjątkowy czynnik wzrostu CGF będący kompleksem nukleotydów, aminokwasów, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu może namnażać się bardzo szybko – nawet czterokrotnie w ciągu doby. Przekłada się to również na wspomaganie wzrostu bakterii probiotycznych w jelitach po spożyciu chlorelli. Zauważono także przyśpieszenie odbudowy nabłonka jelitowego oraz lepszą regenerację komórek układu nerwowego i ochronę kodu genetycznego, co spowalnia proces starzenia.
Badania polegające na podawaniu przez okres 16 tygodni chlorelli wykazują, że obniża ona poziom cholesterolu, cukru we krwi i powoduje zmniejszenie poziomu tkanki tłuszczowej. Efekt ten jest związany z wpływem na ekspresję genów odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczów i szlaki sygnalizacji insuliny.
Chlorella chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UVB. Wiadomo, że nadmierna ekspozycja na światło słoneczne powoduje przedwczesne starzenie się (kolagen będący składnikiem budulcowym ulega wtedy degradacji pod wpływem enzymu kinazy białkowej C).
Oddawanie chlorelli hamuje aktywność kinazy i przez to hamuje powstawanie uszkodzeń. Wpływa również na szybszą regenerację kolagenu po poddaniu na działanie promieniowania UVB.
KRAJ POCHODZENIA: CHINY